Winnaars Best of the West 2014

Podiumpresentaties

Akoestische (licht versterkte) Muziek

Jury: Barbara Lourens, Wlady Podsada, Eelco Meijnen

Solisten

Hoofdprijs: Tarik Vroon ( 14 jaar- piano)

Tarik Vroon

Met veel technisch bravoure gespeelde stukken. Een mooie uitvoering van Take Five, met improvisatie. Graag ziet de jury je verdere ontwikkeling in interpretatie, passie, gevoel, want technisch ben je daar als rasmuzikant prima toe in staat.

Aanmoedigingsprijs A: Fleur Ambaum ( 13 jaar zang en piano)

Fleur Ambaum

Je pianospel is prima op orde en je uitvoering van Venus verrassend. Je hebt een warm stemgeluid, dat zeker nog ontwikkeld kan worden. Blijf zangles volgen en werk ook aan je podiumuitstraling. We horen je graag een volgend keer weer.

Aanmoedigingsprijs B: Patrick Nieuwenhuis (11 jaar – piano)

Patrick Nieuwenhuis

Goed dat je nu op een aanslaggevoelige piano kan oefenen. Je speelt stevig en overtuigend.

Graag zien we dat je je lessen blijft vervolgen en zien je graag volgend jaar terug.

Ensembles

Hoofdprijs: Annelore van Gool en Lotte Sarembe ( 15 jaar – zang)

Lotte &Annelorre

Een echte publiektrekker. Mooi warm stemgeluid aangevuld met verrassende arrangementen. De stemmen mengen erg mooi samen. Een spannende repertoirekeuze, creatief, en met overtuiging gebracht. Een leuke presentatie met onderhoudende aankondigingen. De jury is nieuwsgierig wat ons volgend jaar te wachten staat!

Aanmoedigingsprijs A: Clarisse Mahanani en Karlijn Andeweg ( 14 en 15 jaar gitaar en zang)

Clarissa &Karlijn

Een erg leuk duo met mooi stemgeluid, zuiver. Goed begeleid door gitaar en tweede stem.

De songs kwamen qua verhaal goed over. We zien graag een vervolg.

Aanmoedigingsprijs B: Aslan Percussiegroep – (leeftijd 6-9 jaar djembé, dungdung, darbuka)

Alsan percussiegroep

De jury vindt jullie een leuke groep bij elkaar. Jullie spelen lekker samen en de uitstraling is prima. Iedereen improviseert een stukje met overtuiging. Blijf wel goed naar elkaar luisteren tijdens het spelen. Omdat we vinden dat jullie bij elkaar moeten blijven spelen krijgen jullie de aanmoedigingsprijs.

Versterkte Muziek

Bands

Jury: Beatrice van der Poel, Arjan van Sorge, MC Kimo

Een eervolle vermelding!!!

Funkadamic: Rayan (11 jaar), Tarik (14 jaar) en Said Vroon (16 jaar)

Funkademic

De jongens van Funkadamic vallen elk jaar weer in de prijzen.

De jury was weer flabbergasted door de virtuositeit en vakkundigheid van deze jonge talenten die alweer enorme stappen maakten, maar wilde andere nieuwe bands ook een kans geven. Niet alleen stadsdeel West kent deze jongens maar ook de landelijke media heeft ze ontdekt. Tarik, Rayan en Said “onze wonderkids” zijn Jazzrock, Zappa, Funkadelic All Together en bijna rijp voor een serieus optreden in het Bimhuis.

Give up the Funk! Tear The Roof Off!

Hoofdprijs: Fulllimit (16-19 jaar)

Fulllimit

De band is professioneel en oogt ontspannen, dat valt meteen op. Ademt Rock and Roll met hecht teamwork, rock poses, een lekker losse benadering hebben ze meteen contact met het publiek. Terwijl het geen makkelijke voor de hand liggende muziek is. Grunge met 60’ vermengt. De ritmesectie staat ook als een huis! De band overtuigd met eigen geschreven stukken en de jury ziet toekomst in dit team. Vocalist/gitarist Victor ter Veld zou er goed aan doen om wat vocale coaching te volgen voor ze de studio in gaan!

Aanmoedigingsprijs A: Carpet Pilots (16-18 jaar)

Carpet Pilots

Deze band speelt alleen eigen stukken. De jury hoort pakkende nummers met overtuiging en plezier. Zanger gitarist Robin Kause is een talent en speelt verdienstelijk de sologitaar. Hij pakt het podium en grijpt het publiek. Goed samenspel, no nonsens benadering met stijl.

De ritmesectie is opvallend strak en goed op elkaar ingespeeld.

Deze band heeft potentieel om door te breken. Een aanmoedigingsprijs versterkte bands waard! Tip: graag meer catchy backing vocals, misschien ook met een tweede of derde stem. Nu is alles unisono.

Aanmoedigingsprijs B: KAUW (16-18 jaar)

Kauw

Kauw valt direct in de smaak bij de jury. Klasse! Wat een muzikaliteit!

Bassist Zubi Onwuka kent zijn klassiekers, haalt zijn inspiratie bij Sly Stone’s Larry Graham of Jaco Pastorius vandaan en gooit er net zo lief een virtuoos klassiek aandoende lick tussendoor. Hij is dan ook al een professional en veelgevraagd muzikant, hoorde de jury in de wandelgangen. De drummer Dali Hermes beheerst alle stijlen van jazz, soul tot rock en funk. Nu nog kilometers maken en meer eigen stukken. Het zal de jury benieuwen hoe deze band klinkt met een leadvocalist. Kauw smaakt absoluut naar meer!!!

Solisten

Hoofdprijs: Boye Ingwersen (organist KAUW 16 jaar)

Boye Ingwersen

Is pas 16 jaar en een groot talent op z’n Hammond orgel. Hij speelt avontuurlijk, dan weer begeleidend, dan weer vlammend en extravert als solist. Leuke cover “Sunny”.

Aanmoedigingsprijs A: Sam van Riessen (drummer Carpet Pilots 16 jaar)

Schittert in virtuoos muzikaal slagwerk!

Sam van Riessen

Aanmoedigingsprijs B: Tom Ogilvie ( 17 jaar, lead gitarist Fullimit)

Tom Olgivie

Een ster-rol voor deze gitarist die techniek moeiteloos combineert met losse performance.

Dans

Jury: Betty de Regt, Ubit Iskander, Kenneth Wielzen

Hoofdprijs: ROMEO & JULIET: The Remix Beatkidzz (7-17 jaar)

Gelvin Straal & Maud Mulder van BEATZONE

Beatzone

Romeo en Juliet, arm en rijk en toch….twee harten die kloppen in exact dezelfde slag.

Dit is de insteek waarmee de leerlingen van dansschool BeatZone het klassieke verhaal van Romeo & Juliet hebben bewerkt. Een prachtige voorstelling over liefde, ondanks tegenstellingen in geloof en afkomst. Met muzikale invloeden uit alle hoeken, uitgevoerd door kinderen in de leeftijd van 7 tot 17 jaar.

De jury is blij om te zien dat Gelvin zich sterk heeft ontwikkeld als choreograaf/theatermaker, natuurlijk in combinatie met Maud die verantwoordelijk is voor het zang gedeelte van deze bekende musical. De vorige geldprijs is goed besteed aan deze gedurfde productie.

Wij willen Gelvin’s gedrevenheid, doorzettingsvermogen en zijn vermogen om kinderen te enthousiasmeren en te onderwijzen wederom belonen. De groep is gedisciplineerd met veel energie, uitstraling en je ziet dat ze enorm veel plezier hebben. We hebben genoten van deze productie met al zijn verscheidenheid.

We zien ook dat Beatzone een vernieuwde aanpak van dans aan het ontwikkelen is hoe je met kids musical kan maken, boeiend en verfrissend. Als tip willen we je meegeven dat je nog meer aan de dramaturgie gaat werken, dan word het totaalbeeld nog sterker.

Het podium is te klein voor jullie! Jullie stralen enorm veel plezier uit en hebben een sterke presentatie. Jullie laten veel stijlen zien. Met de Bollywood opening hebben jullie de jury omvergeblazen. Het is een moeilijke stijl om strak neer te zetten.

Solisten

Hoofdprijs solist: Boris Romijn (13 jaar)

Boris Romijn

Boris heeft een goede techniek en veel potentieel om een technische danser te worden.

De jury raad je aan om lessen zoals moderne of Jazzdans en klassieke dans te nemen om je nog verder te ontwikkelen.

Een mooie dans choreografie gemaakt die technisch ook goed is uitgevoerd. Je staat bewust en geaard op het toneel. Wij geloven dat jij talent hebt, maar gebruik ook meer ruimte in je choreografie en daag jezelf meer uit. Laat het verhaal dat je in je lichaam goed verteld nog meer in je aanwezigheid en gezicht tot uiting komen. Je raakte ons met je popping en wij vinden ook dat je je als danser goed heb ontwikkeld. Ga zo door en je verdient de soloprijs.

Aanmoedigingsprijs A: Masao Porriz: ROMEO & JULIET: The Remix

Masao Porriz

De jury is van mening dat je een interessante theatrale persoonlijkheid heb met een goede techniek. Je weet je aardig staande te houden binnen de groepsdansen. Probeer ook te zien dat je je expressie kan gebruiken om je dans nog sterker te maken. Je weet hoe je de ruimte kan gebruiken, maar daag jezelf meer uit en verleg je grenzen, durf meer. We raden je aan om nog meer verschillende dansstijlen te proberen en vinden het belangrijk om je te stimuleren. Vandaar dat we je willen aanmoedigen met deze prijs en succes.

Aanmoedigingsprijs B: Tara Pula: ROMEO & JULIET: The Remix

Tara Pula

Je bent een aankomend talent, je danst makkelijk met veel gebruik van de ruimte, technisch ziet het er goed uit met een mooie uitstraling. Duidelijk lijnenspel in de choreografie en je maakt de bewegingen af, prachtig om naar jou te kijken. Expressie word goed gebruikt en je weet wat je aan het doen bent, vooral met overzicht en je aanwezigheid. Tara, je verdient de aanmoedigingsprijs voor je dans in de choreografie Romeo & Juliet.

Blijf je ontwikkelen en werk verder aan je dans. De jury hoopt meer van je te zien en gefeliciteerd.

Beeldende Kunst

Jury: Marca van der Linden, Lucienne Kleverlaan, Senad Alic,

Met speciale dank aan: Brenda Klick

Hoofdprijs: Miphan Chhowing (12 jaar Individuele inzending)

Miphan Chhowing

Miphan maakt treffende dierentekeningen van gouache en pastelkrijt. De dolfijnengouache is gemaakt met donkere kleuren in dezelfde kleurtonen waarbij de beweging van de dolfijnen zichtbaar is in het water op een subtiele manier. Miphan heeft net zoals vorig jaar een serie dierentekeningen getekend in Artis. Mooi kleurgevoel in de tekeningen. Met deze prijs wil de jury een steentje bijdragen aan zijn grote wens om een zomerschilderschool te volgen in Bhutan.

Aanmoedigingsprijs A: Raïsa Pater (18 jaar)

Raïsa Pater

Het borstbeeld wat Raïssa gemaakt heeft van een vrouw getuigd van materiaalkennis en heeft tevens een ingetogen houding. De jury wil Raïssa een stimulans geven met deze prijs haar toekomstige experiment om soundsculpturen te maken.

Aanmoedigingsprijs B: Nahuel Reyes Gomez, (8 jaar)

Nahuel Reyes Gomez

Nahuel maakt groot monumentaal werk met lef. De doeken hebben geen frame en gezien het formaat heeft hij op de grond de doeken beschilderd, waardoor de expressie van de schildertoets wordt benadrukt. Hij schildert met grove lijnen en met vormen die lijken op oude symbolen, of lijkt het langwerpige blauwe schilderij zonder frame op een wapenschild uit de riddertijd? Het gele doek onder lijkt wel op een uitsnede van een grote bloem, maar dan abstract weergegeven.

Aanmoedigingsprijs B: Eden Fellinger ( 8 jaar)

Edin Fellinger

Een serie kleine schilderijtjes die fantasierijk en magisch ogen, een eigen wereldje. De tekening van de vos in verschillende kleuren gemaakt met kleurpotlood is heel expressief met een eigenzinnig kleurgebruik en een eigen beeldtaal.

Projectprijs: Sint Janschool met het Vakantievriendjes Project (groep 6 A)

St Janschool

De leerlingen hebben van stof, knoopjes en wol een vakantievriendje met een paspoort gemaakt. Het vakantievriendje ging mee naar de vakantiebestemming van de leerlingen en werd daar ter plekke gefotografeerd in 3 situaties. De meeste kinderen fotografeerden hun vakantievriendje zelf, zodat de keuze van de plek, maar ook de compositie van de foto helemaal uit henzelf kwam. Anderen lieten zich fotograferen met hun zelf gemaakte

vakantievriendje in bed of ze poseerden samen met hun vriendje. Alles liet de eenheid zien van dit project. Dit project: een combinatie van 3 D, fotografie waarbij de belevingswereld van de kinderen gedurende de zomervakantie zichtbaar wordt, heeft vele lagen in zich.

In de eindpresentatie is het plezier van de kinderen te zien, maar ook de betrokkenheid van het maken en de beleving hiervan.

Eervolle vermeldingen

Joop Westerweelschool ‘ Met een boek in de hoek’

Joop Westerweelschool

Kleine zittende kleifiguurtjes met een boek, Elk met een eigen identiteit.

De actieve zittende leeshouding is heel mooi om te zien in de beeldjes, en de wijze waarop het boek wordt vastgehouden op schoot al zittend maakt dat elk kleifiguurtje een bijzonder karakter vertoond.

Operatie Persicoop (Yehudi van der Pol en Margreet van der Vlies)

Operatie Periscoop

Het mobiele tienercentrum van de Gulden Winkelbuurt in Bos en Lommer. Een mobiel in drie delen dat door de buurt gaat, ontworpen in samenwerking met de kinderen en beschilderd door de kinderen in samenwerking met een kunstenaar

Film

Jury: Bekijk ‘t – Claudia Cuypers

Hoofdprijs: Mara-Luna, Brandt Corstius, Mika Meijing, Veerle van Isveldt, Silver van Sprundel (16/17 jaar)

Titel: Alleen

AFSPELEN

De jury was onder de indruk van deze korte film. We beginnen bij het camerawerk. Heel losjes uit de hand gedraaid, er zit beweging in, en dat klopt, want dat is precies wat de hoofdpersoon ook doet. Hij beweegt zich door het leven op zijn eigen manier, en de camera volgt hem op diezelfde wijze. Het zijn mooie beelden, en er is ook nog eens gefilmd met goed natuurlijk licht; de momenten van filmen zijn dus goed gekozen. Dan de muziek, die is vooral in het begin supergoed gekozen. En de muziek is hier geen opvulling op de achtergrond. Nee, de muziek vertelt het verhaal. Beter dan welke dialoog dan ook had gedaan. Tekst ontbreekt echter niet helemaal: de quotes van de hoofdrolspeler zijn bondig, maar treffend. En er wordt een bewuste keuze gemaakt tussen de momenten waarop de hoofdpersoon spreekt, en de momenten waarop de muziek en de beelden spreken. Het spel van de hoofdpersoon is naturel en geloofwaardig. Uit zijn keuzes spreekt een utopische visie op het leven: totale vrijheid. Daarmee komen we bij het zwakke punt van de film: de geloofwaardigheid. De hoofdpersoon ziet er veel te goed uit om dakloos te zijn. En in zijn zelfverkozen ‘vrijheid’ heeft hij blijkbaar toch geld om te borrelen met zijn vrienden. Als de filmmakers een volgende keer beter nadenken over dit aspect, zouden zij zomaar eens een absoluut ijzersterke film kunnen neerzetten.

Aanmoedigingsprijs A: Groep 8 Sint Jansschool

Titel: 13 Problemen

AFSPELEN

www.loods8.net

Wat een project moet dit zijn geweest! Ongetwijfeld gaan een deel van de credits naar de persoon die dit heeft begeleid, maar het is overduidelijk dat vooral de leerlingen enorm goed hebben samengewerkt om deze film te maken. Het camerawerk en de montage zijn goed gedaan. Sommige scènes zijn echte pareltjes. Zoals de skatescène: mooi gedraaid, goede muziek! Ook de scène waarin leerlingen belletje trekken is goed gefilmd en slim gemonteerd. De locaties zijn overtuigend gekozen. Er is goed gebruik gemaakt van muziek. Maar de film staat vooral sterk door twee dingen: de hoofdrolspeler die heel goed is gekozen, en de thema’s die aan bod komen. Loyaliteit, groepsdruk, de invloeden van slechte vrienden en het maken van keuzes. En dat verpakt in een eenvoudig scenario, met een mooie ontknoping. Goed gedaan!

Aanmoedigingsprijs B: Sam Bibo, Max Stoces en Jesse Kornbluh (15 jarigen)

Titel: The Stop motion

AFSPELEN

Een goed bedachte stop motion, waarin twee jongens tijdens het werken aan een stop motion per ongeluk ín het papier terechtkomen. Een goed concept, dat grappige mogelijkheden biedt voor het spelen met gekke situaties. En die mogelijkheden worden benut! De dialoog die volgt is grappig, en de interactie tussen de jongens in het papier en de persoon buiten het papier is origineel. Het verhaal is met beperkte middelen heel goed vormgegeven. De tekortkomingen van het filmpje worden eenvoudig opgelost met tussentitels (die een volgende keer overigens wel iets langer in beeld mogen staan). Al met al een grappige en slimme stop motion, die uitblinkt in originaliteit!

Fotografie

Jury: Norti Kowalski, Jano van Gool, Gerry Hurkmans

Hoofdprijs: Annelore van Gool (15 jaar)

Annelore van Gool

Een individuele deelneemster die als talent voor fotografie meteen in het oog springt tussen de inzendingen van dit jaar. Uit haar foto’s blijkt dat Annelore een groot gevoel heeft voor compositie. Dit zien we o.a. in de foto van de waterval en ook die van het donkere interieur, maar het mooist is het te zien in de foto van de trottoirbanden waar het ritme van de schaduwen en gele lijnen op de antracietgrijze ondergrond bijna als muziek in beeld zijn gebracht. Het doet denken aan het ritme in de schilderijen van Piet Mondriaan en de muziek in die van Wassily Kandinsky. Het bijzondere van deze fotografe is dat het niet bij abstracte beelden blijft, maar dat zij haar gevoel voor compositie feilloos weet toe te passen in haar persoonlijke portretten. In de foto van het meisje op de kruk komen compositie, ritme, en het verhalende portret bij elkaar, samen met de mysterieuze lichtval. Kortom Annelore is een fotografisch talent en de terechte winnaar van 2014!

Aanmoedigingsprijs A: Veerle Herzberg (16 jaar)

Veerle Herzberg

Veerle laat een mooi portret zien: een meisje in de spiegel waarbij alle details op de foto het verhaal vertellen. De details, zoals een pasfoto, kopje met Channel logo, een rode roos, kleding; ze maken het verhaal rond.

Aanmoedigingsprijs B: Janna Vink (15 jaar)

Janna Vink

De foto van Janna Vink is heel mysterieus, zowel in de blik als de houding van de geportretteerde. Compositie, lichtval, het laat veel over aan de verbeelding. Zij heeft precies het juiste mysterieuze moment vastgelegd wat je als fotograaf wil vangen. Het beeld roept vragen op en dat maakt deze foto spannend.

Mode

Jury: Monique Sakkers, directrice Meester opleiding Coupeurs

Aanmoedigingsprijs: Modeshow van Shamir Sakridan (20 jaar)

Shamir Sakridan

Shamir laat zien dat hij voorkeur heeft voor alles dat glimt en blinkt.

De strassdetails en patronen, de glanzende stoffen van de broeken en het beige jurkje.

De nadruk ligt op de tops. Opvallend zijn de herenoutfits, hier breekt Shamir met traditionele kledingstijlen. De collectie kenmerkt zich door vooral het oppimpen van bestaande kledingstukken. Als je je in de toekomst meer gaat richten op eigen vormen met artwork, kan je je collectie verbeteren en een meer eigen gezicht geven.

Nog een aantal tips voor de toekomst

  1. Creëer meer eenheid in je shows, kies een kleurenpallet, zelfde type schoenen, zelfde haarstijl. Dan versterk je het totaalbeeld.
  2. De achterkant van de kledingstukken lijken soms te zijn vergeten, of was het een bewuste keuze?
  3. Verfijning in uitvoering en meer oog voor detail zullen het resultaat verbeteren.
  4. Investeer in ontwerp-, naai- en patroontekenen.

Poëzie

Jury: Diana Ozon

Aanmoedigingsprijs: Eliza Schouten (10 jaar)

Eliza Schouten - gedicht - WANNEER GEBEURT HET

Het zingt in de gedichten van de tienjarige Eliza Schouten. Ze zijn ritmisch, beeldrijk en vol gevoel voor taal. Eliza zet met woorden een sfeer neer. Heel knap roept ze een stemming op zonder die uitdrukkelijk te benoemen. Ze trekt de lezer mee naar het einde. Aan het slot volgt een omkering. Het gedicht heeft je even op het verkeerde been gezet. Verrassing: de wereld vergaat nog lang niet, de koekjes zijn niet verbrand en school blijkt best leuk. Eliza haar gedichten zijn hoopvol en getuigen van moed. We hopen dat ze dit gevoel vasthoudt en doorgaat met schrijven. Wij wensen haar hierbij alle succes.