Winnaars Best of the West 2011

VERSTERKTE MUZIEK

Jury: Beatrice van der Poel, Arjan van Sorge, MC Kimo.

Bands

 • Foto van de band Palio Superspeed Donkey
  Hoofdprijs : Palio Superspeed Donkey (15 jarigen)
  Strakke, talentvolle band met catchy puntige songs. Nu al een goede professionele uitstraling, de ritmesectie is goed op elkaar ingespeeld. Net name de drummer Camiel is goede muzikant met fijne dynamiek. Het plezier van de bandleden straalt ervan af. Ze genieten ook van elkaar daardoor is het publiek ook overtuigd. Jury constateert een sexy rock&roll attitude en verwacht veel van deze band….Tip van de jury: houd je hoofd cool, blijf in je schoenen lopen (!), dus niet ernaast, neem les bij een professional, @Sam: zoek goede zangcoach, technisch krijgen je stembanden nog veel te verduren als jullie veel gaan spelen.
AFSPELEN
 • Aanmoedigingsprijs A: Lovetown (Rap R&B)
  Professioneel ingesteld. Performance goed, leuk dat er oog is voor show, qua outfits. Ook bij de heftige regenbui wist men het publiek erbij te betrekken en vast te houden. Tip van de jury: probeer je te onderscheiden met wat originelere backingtracks. Andere originele sounds en samples. Zorg dat je uit de “mainstream” stapt. Er zijn veel acts die ongeveer klinken zoals jullie. Als jullie gaan opvallen dan hebben jullie echt de toekomst!
 • Aanmoedigingsprijs B: Royal Flush (16 jarigen)
  Royal Flush band is een retroband met een eigenstijl. Doet een beetje denken aan Led zeppelin en the Doors. De band kenmerkt zich niet door kort puntige songs maar uitgesponnen songs met improvisaties. Technisch al op een behoorlijk niveau. Ga door!Tip: Melle (vocalist) zoek een goede zangcoach die ervoor zorgt dat je wat steviger zingt en als frontman ook zo overkomt. Je hebt de potentie zeker!

Solisten

 • Foto van de gitarist Lukas Veldman
  Hoofdprijs:
  Lukas Veldman gitarist Royal Flush
  Lukas is een talentvolle gitarist met lef en uitstraling, goede show, pakt z’n solo moment waarbij hij bijna Hendrix achtig capriolen uithaalt. Hij werkt met dynamiek en heeft een al een behoorlijk goede retro sound. Technisch al op een behoorlijk niveau.
  Tip van de jury: ga les nemen bij gitarist Jac van Bekhoven in het Muziekpakhuis.
 • Aanmoedigingsprijs A: Gigi van der Veer, gitaar/zang The Factory en Plain Lazy
  Talentvolle zangeres, zingt in de band The Factory en speelt gitaar bij Plain Lazy. Ze heeft een bijzonder stemgeluid wat doet denken aan het omfloerste geluid van zangeres Sade. Ze zingt zuiver met een jazzy feel. Pluspunt is dat ze de gitaar ter hand neemt. Gigi mag wat meer aan haar podiumpresentatie doen, je kunt echt zekerder van jezelf zijn en mag dat echt wel uitstralen.
  Tip: focus je vooral op het zingen! Ga zangles nemen bij een professional want je hebt het juiste materiaal, zoek een zangcoach die je ook kan helpen bij je podiumpresentatie.
 • Aanmoedigingsprijs B: Remy Bergman basgitarist van de band Plain Lazy
  Kenmerkt zich als een lyrisch melodische bassist. Met een stevige podiumuitstraling. Hij houdt de band bij elkaar.
  Tip van de jury: neem les bij een professional (bijv. Bartel Bartels muziekpakhuis) en ga ervoor!

POEZIE

Jury: Diana Ozon

 • Hoofdprijs: Fiamma Mureddu 8 jaar
  ‘MIJN HOND
  Nu heb ik nog een hond
  Later heb ik hem niet meer
  Nu heeft hij nog vlooien
  Later heeft hij ze niet meer
  Ik hou van mijn zus maar van mijn hond hield ik het meest
  Maar als ik eenmaal in de lucht zit dan ben ik weer bij mijn beest’

  Twee gedichten stuurde Fiamma in. In beide korte gedichten is ze een grote denker. Een filosoof noemen volwassenen dat. In het gedicht Mijn Oma is Fiamma ook nog een kunstenaar. Kleur en gevoel komen hierin heel goed bij elkaar. In het andere gedicht Mijn hond kijkt ze verder dan nu. Vriendschap voor eeuwig. Haar gedachten gaan van vandaag naar later, voorbij dit leven. Dat kan een droevig onderwerp zijn. Maar niet voor Fiamma. Ze maakt een grap over vlooien. Van dat gedicht is ook een video gemaakt. Daarin draagt ze heel leuk voor. Zonder papier: uit haar hoofd.
 • Aanmoedigingsprijs A: Lamyae Talib 12 jaar
  Drie gedichten gaf Prinses Lamyae ons. Ze waren niet kort maar ook niet te lang. Eigenlijk precies goed. Eentje heet Friends or not. Een groot probleem is samengevat in duidelijke taal. Het gedicht heeft spontane rijm die helemaal klopt. Een ander gedicht heet Natuur en is voor school gemaakt. In dat gedicht zit een beetje rijm om het rijmen. Het prachtige onderwerp wordt er iets door afgezwakt. Maar dan het derde gedicht: Een tweeling. Dat is door het rijm bijna een liedje. Het maakt de lezer warm en vrolijk. Het geluk springt van het papier.
 • Aanmoedigingsprijs B: Myrthe Mureddu 8 jaar
  Op de video draagt Myrte het gedicht Wie is ik? heel ritmisch voor. En helemaal uit haar hoofd. Ze is ook in dat filmpje een echte dichteres. We zien Myrte stijlvol op een bankje zitten in de natuur. Het gedicht is kort maar het zit vol wijsheid. En het is mooi raadselachtig door de manier waarop de zinnen halverwege omkeren
 • Extra aanmoedigingsprijs: Senakirfa Abrahams 11 jaar
  Het gedicht Geheimen van Senakirfa gaat over een belangrijke vraag. Het is een zwaar onderwerp zoals de schrijfster zelf al zegt. Toch het is ook spannend. Het gaat over geheimen. Je verwacht als lezer dat je ze te horen krijgt. Maar ben jij wel te vertrouwen? Dat blijft de grote vraag. En dat maakt het juist zo geheimzinnig.

AKOESTISCHE MUZIEK

Jury: Wlady Podsada, Eelco Meijnen, Mehmet Polat.

Ensembles

 • van Nyun Presun
  Hoofdprijs: Nyun Presun (9-15 jaar)
  Een uitstekend optreden met leuke stukken, en mooie soms virtuoze, improvisaties.
  Dat er zoveel leeftijdsverschillen in zitten is mooi opgelost door de combinatie van ensemblespel en solo’s. Alle spelers komen zo goed en evenwichtig tot hun recht. En hoewel er serieus wordt gespeeld en gekeken komt de band erg goed bij het publiek over. Hulde!
 • Aanmoedigingsprijs A: Momamsa (8-23 jaar)
  Een prima optreden met jullie grote band. Leuke stukken, waarin de zang- en saxsolisten prima tot hun recht kwamen. Een goed groovende ritmesectie versterkte het optreden.
  Aandachtspunten zijn: samenzang was niet altijd even tight en zuiver, de gitaarpartijen kunnen wat meer aangekleed worden. Wellicht tot volgend jaar!
 • Aanmoedigingsprijs B: Raïssa Pater accordeon en Lily Gnimavo (piano 15 en 13 jaar)
  Jullie mengden het geluid erg goed, was prima in balans. Zowel accordeon als piano werden met veel expressie bespeeld. De piano had wat meer rubato in de melodieën, waardoor de accordeon wat klinischer klonk. Een prima duo met veel potentie. We zien graag dat jullie je duo voortzetten en verder uitbouwen!

Solisten

 • Hoofdprijs: Farik Vroon (elektrisch piano 10 jaar)
  Foto van Farik Vroon
  De jury was unaniem in zijn oordeel: hoofdprijs. Zelfs Beethoven had drive en swing.
  En Monk kwam goed uit de verf. Met veel durf gebrachte improvisatie, muzikaal en gevarieerd.
  Puntjes van aandacht: akkoordenschema bij improvisaties beter spelen en volgen, en wellicht ook eens op een akoestische piano spelen, zodat de klank- en pedaalontwikkeling daarop kan beginnen. Verder was het een uitstekend optreden, voor herhaling vatbaar!
 • Aanmoedigingsprijs A: Stijn Kok (gitaar/zang 21 jaar)
  Leuk authentiek songmateriaal! En een goed geschreven en gecomponeerd eigen lied. Je bracht een sterk optreden met zowel gitaar als zang, mooi zangstem, warm geluid, en duidelijk te verstaan. (maar fluiten is niet je sterkste kant… )
  De jury ziet graag dat je doorgaat met eigen liedteksten schrijven (in het Nederlands)en componeren. En laat zich volgend jaar nogmaals graag door je verrassen.
 • Aanmoedigingsprijs B: Said Vroon (drums 13 jaar)
  Je speelde met veel overtuiging en energie. Mooie en creatieve solo’s, met klankuitstapjes op de hihat. Mooie dubbele- en tripelbasstechniek. En de brushes kwamen al behoorlijk ritmisch over.
  In je optreden ontbrak het wat aan dynamiek, waardoor solo-opbouw en publieksaandacht vasthouden wat minder waren. Volgend jaar meer?

FOTOGRAFIE

Jury: Ninette Schostack, Gerry Hurkmans, Jano van Gool

Portretfotografie

 • Foto van de portretten van Rosa
  Hoofdprijs: Rosa Höfgartner 17 jaar
  De jury is verrast door de beeldschone ingetogen en persoonlijke portretten.
  Heel mooi. Het lukt Rosa gebruik makend van natuurlijk licht en compositie tot de afgebeelde persoon door te dringen. Daardoor maakt Rosa niet zo maar een foto van iemand maar een echt portret.
  De jury hoopt dat Rosa met deze hoofdprijs de kans grijpt om door te gaan en zich te verdiepen. Ze heeft echt talent.
 • Aanmoedigingsprijs A: Lily Gnimavo: 12 jaar
  Lily laat verrassende en zeer veelzijdige foto’s zien met verhalende kwaliteiten. Lily probeert verschillende richtingen en kan tegelijk ook heldere keuzes maken.
  De jury is heel nieuwsgierig naar de verder ontwikkelingen en kijkt uit naar de foto’s van volgend jaar.
 • Aanmoedigingsprijs A: Yoran de Vries: 13 jaar
  Yoran laat zien dat ze zich in de verschillende richtingen van de fotografie ontwikkelt. Ze blijft haar oorspronkelijke, spontane werk trouw en tegelijkertijd probeert ze ook andere meer traditionele fotografie uit. En dat lukt goed. De jury is benieuwd naar de keuzes die Yoran gaat maken en hoe haar spontane fotografie zich ontwikkelt.
 • Eervolle vermelding: 3de jaar leerlingen Cartesius Lyceum Ucee Station workshop fotografie. JC Volta en Click F1
  Binnen deze groep bevinden zich een aantal inzendingen met zichtbaar talent voor de fotografie die zich verder zouden kunnen ontwikkelen tot een goed niveau
  – Fashion in West van Fazenda van Hetten en Marjie Hefting
  – Abstract Reality van Shannen Boon en Roos de Pree.
  Toch geeft de jury de eervolle vermelding aan de groep als geheel mede omdat de inzendingen meestal door 2 personen zijn gemaakt en het moeilijk te beoordelen is bij welke deelnemer het talent precies zit. Bij beiden of bij 1. De jury hoopt volgend jaar individuele inzendingen te zien uit deze groep, omdat ze daar wel wat van verwachten.

foto van de dansende Young Generation 2
DANS

Jury: Kenneth Wielzen, Ubit Iskander, Wanda Broers, Marc Note

Groepen

 • Hoofdprijs Young Generation (Streetdance 8-12 jaar)
  Choreografie creatief, afwisselend, energiek met een mooie spanningsopbouw.
 • Aanmoedigingsprijs A Oriënt Connection (Werelddans 8- 11 jaar)
  Verzorgde aankleding, de choreografie afwisselend en de groep straalt een voelbare sfeer van samenhorigheid uit.
 • Aanmoedigingsprijs B Unexpected (R&B dance 18 jaar)
  Goede show, energiek en sexy.

Solisten

 • Hoofdprijs Alisa Noa Bloemendaal (Flamenco 11 jaar)
  Indrukwekkende, bijzondere presentatie en inlevingsvermogen
AFSPELEN
 • Aanmoedigingsprijs A Boris Romijn ( Breakdance 10 jaar)
  Mooie diversiteit in stijlen mooi en passie voor de dans.
 • Aanmoedigingsprijs B Yashna Kamta (Bollywooddance 13 jaar)
  Mooie choreografie mooi, dynamisch en professioneel uitgevoerd

FILM

Jury: Claudia Cuypers van Stichting Bekijk ‘t

 • Foto van Julian Wolf
  Hoofdprijs: Julian Wolf, 20 jaar met The Beginning
  Sterk concept, geweldige uitvoering. Origineel en verrassend. Geniale choreografie, die de kijker blijft dwingen om de beelden te interpreteren zoals de maker ze heeft bedoeld. De toevallige voorbijgangers die je verleiden tot een andere blik, winnen het niet van de illusie die Julian ons voorschotelt. De momenten van interactie met deelnemende voorbijgangers leiden tot mooie, fascinerende beelden en bewegingen. Door de grote variatie aan soorten ontmoetingen en acties ontstaat er een interessant geheel, dat de aandacht vasthoudt. De muziekkeuze zet precies de juiste sfeer neer; de sfeer van een willekeurige wandeling over straat, waarin eigenlijk niets geks aan de hand is.
 • Aanmoedigingsprijs A: Taha Öztürk 16 jaar Eren Öztürk, Kaya Keçe, Batuhan Öztürk, Anil Alici met de film Öztürk Vadisi 7
  Een spannende aflevering in een serie waar ik eigenlijk wel meer van had willen zien. Jonge gangsters bekokstoven een afrekening. Chaotische cameravoering ondersteunt het gevoel van een weinig gecoördineerde actie die bijna niet goed kan aflopen. De muziek geeft sfeer, en wordt later ingezet om een dramatische lading aan de gebeurtenissen mee te geven. De gunshot sound en -beeldeffecten geven de schietscènes een beetje het gevoel van een cartoon en daarmee, misschien onbedoeld, ook een dosis humor. Het zijn vooral de ingezette effecten die het filmpje bijzonder en opvallend maken, en natuurlijk de jonge acteurs die goed samen spelen. Goed gedaan!
 • Aanmoedigingsprijs B: de film Heksenwraak gemaakt door (project IJsterk naschoolse opvang) Nihad, Ashley, Vera, Chantal, Lois, Robin, Mirna, Dylan (11 à 12 jaar)
  De makers van dit filmpje hebben twee dingen in overvloed: humor en fantasie. De wereld van de heksen, waar een gladde huid zonder wratten vréselijk is op de dag dat je een date hebt, en waar voodoo-klappen kunnen worden uitgedeeld aan onaardige jongens, is sterk bedacht en neergezet. De montage zorgt voor treffende effecten en de manier waarop gebruik wordt gemaakt van geluid geeft het geheel een ontzettende dosis sfeer en humor. Ook over de kledingkeuze is goed nagedacht, vooral voor het personage van James Brown. En niet onbelangrijk: de makers hebben overduidelijk zelf veel plezier beleefd aan het maken van dit filmpje. Dat bewijst de laatste, aanstekelijke scène wel!
 • Aanmoedigingsprijs B : de film Together Forever van Femke Rachhpal, 11 jaar
  Wat een lief filmpje! Een paar simpele animaties, gebaseerd op de populaire manga-cartoons en anime-series, vertellen een verhaal over vriendschap en liefde. De muziekkeuze is erg passend: het nummer is een rake ondersteuning van het verhaal, én houdt een prettig tempo in het filmpje. De vormgeving van de manga’s is simpel, maar de expressie blijft duidelijk behouden. De veranderende emoties zijn erg treffend weergegeven, kleine wijzigingen in de animatie maken het verschil tussen verdriet en grote blijdschap. Het resultaat is een clip die ondanks, of misschien juist dankzij, zijn eenvoud, duidelijk tot de kijker weet te spreken.

BEELDENDE KUNST

Jury: Luciënne Kleverlaan, Senad Alic, Rudolfph Kempers en Saskia Krot

 • Hoofdprijs:
  foto van de accordeon
  Raïssa Pater 15 jaar met Accordeon van Speksteen
  Een mooi elegant beeldje gemaakt uit zwart speksteen, een accordeon voorstellende. Met veel aandacht en zorg gemaakt. Van alle kanten ziet er mooi en fascinerend uitziet. De maakster heeft oog voor detail en schoonheid. Iedere kant van het beeldje is het aanzicht waard en is met oog voor detail uitgewerkt. De lichte steen die als sokkel dient geeft een mooi contrast met de zwart grijze accordeon. Zelfs door het verfijnde reliëf zijn de knopjestoetsen te zien. Er zit tevens door de grote vorm een mooie abstractie in het realistische beeldje. Gevoel voor vorm en detail is duidelijk zichtbaar. Klassiek en toch modern. Een tijdloos beeldje.Foto van meerdere composities waaronder een vrouw en erwten
  Lily Gnimavo 11 jaar: Meerdere composities. Beeldje van vrouw en erwten gemaakt van klei
  De veelzijdigheid van Lily kwam door deze verschillende beeldjes sterk naar voren.
  Een goed geproportioneerd beeldje van een vrouw met een doek langs het lichaam. Hiermee wordt een mooi vormspel gecreëerd met behoud van de natuurlijke maatverhoudingen.
 • Aanmoedigingsprijs A 

  Alae Eabderbitsen 11 jaar: Vogel
  Een keramisch beeldje dat mooi en origineel is qua vorm, verhoudingen en kleursamenstelling. Zacht blauw en pastelgroen met uitvloeiende kleuren. De vogel lijkt zo weggelopen te zijn uit een schilderij van Jeroen Bosch, maar blijft zijn natuurlijke vormen behouden. Deze combinatie maakt het interessant en boeiend om naar te kijken. De jury vond dat in dit werk het natuurlijk talent vertegenwoordigd is van de maker.
  De spontaniteit waarmee het gemaakt is met origineel gekozen vormen en natuurlijke lijnen maakt deze vogel bijzonder.Puck Baurdoux 10 jaar
  Een 2 dimensionale tekening van groot formaat met een overall compositie. De details zijn geestig en met heldere lijnen uitgevoerd. Speels qua inhoud. De zwart wit tekening is gemaakt met een fineliner. Er is geconcentreerd gewerkt.
  De tekening vertelt een verhaal, maar ook weer niet. Je kunt er meerdere verhalen inzien en ontdekken maar toch met 1 thema. Fictie met als onderwerp ogen in vele verrassende vormen en gedaantes. De jury zag meerdere invalshoeken in deze tekening waarop de jonge maker nog veel meer variaties zou kunnen maken. Qua benadering zou dit werk door een tiener gemaakt kunnen zijn.

 • Aanmoedigingsprijs B: Maskerproject van de St. Jan School
  Tot stand gekomen door gebruik van verschillende elementen uit de recycle kunst. Hedendaags afval en verpakkingsmateriaal van computerdozen gecombineerd met de traditionele Afrikaanse maskerkunst. De werken zijn origineel en mooi afgewerkt.
  Elk masker heeft zijn eigen identiteit binnen de gestelde opdracht. Ook aandacht voor detail komt binnen dit thema goed naar voren. Elk masker variëreert in vorm en uitwerking van de tribal zigzag strepen en stip patronen. Ieder masker is voorzien van een laklaag zodat dit de duurzaamheid waarborgt