Winnaars Best of the West 2012

Beeldende Kunst

Jury: Marca van der Linden, Lucienne Kleverlaan, Senad Alic, Saskia Krot

Hoofdprijs: Welmoed Schäfer (18 jaar) Individuele inzending

1_Oneshot

Titel werk: One ShotHet werk is zeer mooi gemaakt en voor iemand van 18 jaar vindt de jury het ook zeer volwassen werk. Met een combinatie van verschillende media, waarin de motivatie en onderzoek van het werk sterk naar voren komt. De kleine portretten zijn subtiel gemaakt met veel oog voor details en een sterk concept. Kleurgebruik; De contrastrijke schilderijen met verf laten vrijheid in werken zien. “een echt schilderij” experimenteel en procesmatig werk. De jury vindt Welmoed een groot, veelbelovend talent, klaar voor de Rietveld Academie.

Aanmoedigingsprijs A: Mohammed Makhlouf (10 jaar)

Portret: van Gogh
Begeleiding: Nathalie Rompa en Frans van Vuuren van de St. Janschool2_Vangogh

De Jury vindt het een sprekend zelfportret in het bijzonder de blik die in de 1e instantie “verbaasd” kijkt als een kind, maar toch schuilt er een echte van Gogh dramatiek achter. Daardoor vindt de Jury het Eigenzinnig en fragiel (met fel kleurgebruik). Er is zelfs iemand al geïnteresseerd die het werk wil kopen. Zij neemt contact op met de school.

Aanmoedigingsprijs B: Lassina Diaby (7 Jaar)

Titel:Pim
Materiaal: Oliepastel en Ecoline
Begeleiding: Nathalie Rompa en Frans van Vuuren van de St. Janschool4_Pim

De jury vindt het een zeer eigen interpretatie van de groepsopdracht “Corneille” Het werk sprong eruit door het contrast. Vanuit Cobra liet Corneille zich inspireren door kindertekeningen. En nu laat Cobra/ Lassina zich inspireren door Corneille. De jury vindt het werk van Lassina beter dan dat van Corneille zelf. Met gebruik van veel donkere kleuren, wat haaks staat op de Cobra stijl en daarmee Corneille heeft het werk heeft een eigen zeggingskracht door simpele vormen en een “eigenwijs” kleurgebruik.

Extra Aanmoedigingsprijs Groep: School Buurtwerk project Groep 6, Basisschool Al Wafa, onder leiding van kunstenaar Ulrike Bartels

3_Nestgevoel

Titel: Het Nestgevoel

Een opmerkelijk oeuvre. Het nestgevoel. De Jury vindt de kracht van dit project dat het onder 1 thema valt – 1 noemer, maar vanuit onderlinge individuele vertaling in het beeld is samengesteld. Weliswaar door meerdere mensen. Bijzonder is dat geen enkel werk hetzelfde is en ook in materiaalgebruik compleet verschillen. Hierdoor vormt het een explosie aan creativiteit.

Eervolle vermelding: Narcis Queridoschool, Goochelen met Fantasie. Groep 6/7

Een eervolle vermelding voor de eigenheid en de fantasie van de kinderen. Geprikkeld door zowel tekst en beeld met uitwerking in papier-maché. Waar zelfs al geïnteresseerde kopers voor zijn!5_GoochelenmetFantasie

Eervolle vermelding: Operatie periscoop met de Kolenkitkamer

Voor de sociale betrokkenheid waarbij de creativiteit van de kinderen gestimuleerd wordt om een creatief onderzoek in hun eigen leefomgeving te doen. Het corporatieve project van de kinderen die ontwerpen maken voor hun eigen buurt. En waar het werk in het groot is uitgevoerd door kunstenaars van Atelier .6_Operatieperiscoop

Habitat

Dans

Jury: Ubit Iskander, Wanda Broers, Kenneth Wielzen

Solisten

Hoofdprijs: Kelly Bruyning (22 jaar).Modern/Jazz

7_ModernJazz

Sterk Academisch geschoold, mooie combi tussen Contemporary en Hiphop dansstijl. Werk meer aan verschillende stijlen, om dans rijker te worden. Professioneel krachtig, meer rust nemen en meer geaard zijn. Let op je gezicht expressie, let op nuances, want dat zal je sterker maken. Mooi individueel ontwikkelde stijl, prachtige muziek mix. Met musical en zang als achtergrond vinden wij als jury dat je meer workshops moet doen om rijker te worden met dans.

Aanmoedigingsprijs A: Boris Romijn (11 jaar). Breakdance

8_Breakdance
Goede body upper beheersing, mag meer contrasten in voetenwerk. Meer rust gebruiken, je neigt naar te veel bewegingen in een te korte tijd. Je komt zelfverzekerd over, kijk meer naar het publiek, draag ze op je handen. Mooi gebruik van Breakdance moves, deze aanmoedigingsprijs om nog meer skills te leren.

Groepen

Hoofdprijs: Crazy Motion (11 t/m 13 jaar), Streetdance

9_Streetdance

Goede techniek, jullie weten wat je doet, de lyrics zijn goed uitgebeeld. Choreografie is gevarieerd, voldoende ruimte gebruik en geweldig gelijk. De placement is goed, jullie hebben een sterke uitstraling, een enorme inzet om binnen 2 weken dit in te studeren, te repeteren Goede focus, duidelijk te zien dat jullie er plezier bij hebben, dit was echt een show. Prima samenspel en begeleiding door jullie dansleraar Gelvin van Beatzone. Hoofdprijs is voor jullie voor een verdere ontwikkeling van jullie danskwaliteiten.

Aanmoedigingsprijs A: Girly Girls (10 jaar) Streetdance

10_Streetdance

Mooi begin met een radslag, flexibiliteit wordt goed ingezet, veel plezier in de uitvoering. Soms een beetje te voorzichtig, laat je meer gaan dan kom je weer tot nieuwe ontdekkingen. Meer expressiviteit en snelheid gebruiken, laat geen gaten vallen binnen de choreografie. Leuke attributen van het strooien met confetti. Jullie zien dat het moeilijk is om een eigen choreografie te maken, vooral om het zelf te beoordelen. Vraag een goede vriendin of iemand die wat verder is in dans om naar de choreografie te kijken. Daarom voor jullie de aanmoedigingsprijs, ga meer lessen volgen en choreografie leren.

Aanmoedigingsprijs B: Beatkidz 2 (8 t/m 11 jaar), Streetdance

11_Streetdance

Jullie zijn sterk als groep, mooie solist jongen die zijn isolatie techniek laat zien, geweldig. Sterke uitstraling ook als groep, jullie kennen elkaar door en door, daarom zijn jullie goed op elkaar ingespeeld. Veel kracht als groep, prachtig ingezet met een eigen manier van bewegen, dit gaf ook iets extra’s. Met veel uitstraling, soms niet erg strak, maak ook meer gebruik van het podium. Om jullie verder te laten ontwikkelen, deze aanmoedigingsprijs, succes.

Fotografie

Jury: Norti Kowalski, John Marshall, Gerry Hurkmans

Alle 3 de prijs winaars hebben en bijzondere manier van kijken. maar allemaal verschillend ingevuld.

Hoofdprijs: Lily Gnimavo (14 jaar )

12_LilyGnimavo

Lily heeft een interessante manier van werken gevonden het mixen van kleur zwart-wit grove korrel en gebruik van verschillende media. Ook haar manier van kijken en niet op de laatste plaats naar zich zelf en haar contrast -schaduw en werken met licht. Aan alles kan je zien dat er onderzoek plaats vind. Iets wat de jury graag wil ondersteunen met de Hoofdprijs.

Aanmoedigingsprijs A: Ianthe van Gool (13 jaar)

13_IanthevanGool

De foto’ s van Ianthe gaven de jury kippenvel. Haar manier van kijken en wachten op het juiste moment daarin schuilt de blik van een goede fotografe, Het vangen van licht, de vorm en uitsneden, schaduw en contrast alles is in ballans. De foto’s hebben een bijzondere sfeer van kleur en rust waardoor je blijft kijken naar haar foto’s en niet verveeld raakt.

Aanmoedigingsprijs B: Zita Leemans (14 jaar)

14_ZitaLeemans

Zita heeft een hele speciale manier van kijken. In het haastige leven van alle dag staat zij en haar camera stil bij de natuur en focust zich op de wereld die wij meestal niet meer zien. Wespen, bijen en al wat klein is worden op zo’n mooie manier gefocust dat ze ook voor de kijker en eigen leven gaan leiden en het soms zelf op sciencefiction lijkt. De foto’s nemen je mee in kleur en spanning en laten de kijker een nieuwe wereld zien.

Akoestische (licht versterkte) muziek

Jury: Charlotte Coppola, Eelco Mijnen, Wlady Podsada

Solisten

Hoofdprijs: Ryan Vroon (8 jaar). Instrument: Elektrische gitaar

15_RyanVroon

Rayan bleek voor zijn 8 jaar al een sterke persoonlijkheid op het podium neer te kunnen zetten, speelt verschillende funk-, rockritmes, waarover (met behulp van een looper) gesoleerd wordt. Het gemak waarmee dit gebeurt, is verrassend.
Tip: zorg dat je melodieën goed worden afgerond en leer nog enige extra gitaartechniek als bending, vibrato.

Aanmoedigingsprijs A: Solist Stijn van de Berg (17 jaar) Instrument: Gitaar/piano en zang

16_StijnvandeBerg

Stijn heeft een warm stemgeluid en kan prachtig zingen. Zijn gitaar- en pianobegeleidingen zijn prima voor elkaar. Hij liet een eigen geschreven nummer horen, met prima tekst en melodie. Tip: zorg voor een betere afstelling van het gitaargeluid, klonk nu erg dof. Met zangles kan je stem nog beter tot zijn recht komen.

Aanmoedigingsprijs B: Tarik Vroon (12 jaar) instrument: Piano

17_TarikVroon

Tarik produceert een mooie pianoklank en speelt met veel rust de klassieke stukken. Erg goed gefraseerd met mooie dynamiek en ritmisch sterk. De jazzstukken klonken daarentegen erg onrustig, leken in een te hoog tempo gespeeld om er muziek van te kunnen maken. Hier valt nog veel te winnen.

Ensembles

Hoofdprijs: Roman Oro (18 jarigen)

18_RomanOro

Een vrolijk Turkse muziek spelend ensemble, met prima instrumentaal niveau. Hoewel de klarinetten het eerste nummer niet warmgeblazen waren (vals) was dat gelukkig snel verholpen en ontstond een prachtig ensemblegeluid, goed in balans. Opvallend was het hechte samenspel van piano, gitaar en violen. Fris arrangement met afwisselende klankkleuren. Mooie en zuivere zang met overtuigende uitspraak. De podiumuitstraling was vrolijk en verzorgd.

Aanmoedigingsprijs A: Pitou Nicolaes – Zang (19 jaar) Django Trienes – Gitaar (18 jaar)

19_PitouNicolaesDjangoTrienes

De jury werd verrast door hun geheel zelf geschreven repertoire. Mooie teksten met leuke harmonieën. Een eigen stijl. Pitou heeft een prachtige stem, goed zuiver en groot bereik. Django speelt goed ritmisch en functioneel. De podiumuitstraling van jullie beiden verdient nog wel aandacht, kijk het publiek aan, maak ook contact met elkaar op het podium, toon ook plezier en zorg voor een goed plekje voor je handen. De gitaarbegeleiding kan nog wat meer afwisseling/arrangement gebruiken, kleine melodietjes, een slagje wat hoger op de hals, zodat deze nog interessanter wordt om meermalen naar te luisteren. Tip: wees voorzichtig met het hoge zingen en blijf daar ook goed articuleren

Aanmoedingsprijs B: Cooper S – Rachel Meijers(15 jaar) – zang/gitaar en Rosa Sikkes – zang/piano (15 jaar)

20_RachelMeijers 21_RosaSikkes

De instrumentale basis van gitaar/piano is functioneel maar had wat meer arrangement mogen hebben en wat beter ritmisch op elkaar afgestemd. De (tweestemmige) zang mengde mooi, was leuk gearrangeerd, wat in het eigen nummer erg goed bleek te werken. De podiumpresentatie was wat voorzichtig en ingetogen, laat contact en interactie met elkaar zien. Jullie zijn zeker op de goede weg. Tip: geef de begeleiding van gitaar/piano wat meer body en ga toch weer op zangles.

Versterkte Muziek

Jury: Beatrice van der Poel, Arjen van Sorge, Kimo van den Berg

Bands

Hoofdprijs: Royal Flush (16/17 jarigen)

22_RoyalFlush

De meest eigenzinnige band van deze editie is Royal Flush. De heren hebben al wat ervaring opgedaan en stralen dat ook zonder probleem uit. De jongens zijn cool. Niet voor niks dromt het publiek voor het podium samen. De eigen songs zijn een pre en hebben in zekere zin hitpotentie. Opvallend is de stevige ritmesectie die gevormd wordt door Darek Mercks die ook lekker zingt op de bas en Dan Huijser op drums. Zij vormen een solide basis waarop de opmerkelijke gitarist Lukas Veldman (goeie outfit!) en zanger gitarist Melle Koletzki alle ruimte krijgen. De heren gingen helemaal op in hun optreden, op blote voeten zelfs. Het zorgde voor spetterende gitaarsolo’s, en een goede show. De jury ziet een positieve ontwikkeling in de band en hoopt jullie volgend jaar weer te zien. Als tip zouden wij er nog aan toe willen voegen dat de band er goed aan zal doen om samen met een songwriting coach naar de composities te kijken.

Aanmoedigingsprijs A: Paradise Database (14/15 jarigen)

23_ParadiseDatabase

De band valt meteen op. Ze spelen eigen composities binnen het bluesrock/grunge genre en zijn vooral instrumentaal heel sterk. Goed samenspel tussen de heren. Lekker veel lef in de presentatie, de band gaat gelijk los. Stevige ritmesectie, Drummer Hawick is een talent en Rogier van Eck weet met stuwende melodieuze baslijnen de band bij elkaar te houden. De 2 gitaristen Tonko en Monk spelen goed met vette solo’s en opvallend goede gitaarsound, gave effecten zoals de wah wah. De band is veelbelovend en heeft gezien de leeftijd al een behoorlijk volwassen sound. De jury hoopt ze volgend jaar terug te zien! Tip van de jury: qua compositie is het de moeite waard om een coach songwriting te zoeken. Het potentieel is aanwezig.

Aanmoedigingsprijs B: Dr. Cheezy and the Crackers (10 jarigen)

24_DrCheezyandtheCrackers

De band staat stevig op het podium. De zangeres Nelle Engelsma heeft een bijzonder mooie heldere stem, zingt zuiver en zeker gezien haar leeftijd (10 jaar) een veelbelovend talent. De jury hoopt dat ze een goede zangcoach vindt om haar talent te ontwikkelen. De drummer Noa Mini maakte vette breaks. Ook bijzonder talent voor z’n leeftijd. De presentatie is nog wel wat statisch. Jullie hebben een lekker brutale uitstraling dus maak gebruik van het podium en maak contact met het publiek,
Meer samenzang zou leuk zijn en een toevoeging op het geheel, De jury ziet deze band graag terug volgend jaar.

Hoofdprijs RAP: D.O.M (20 jarigen)

25_DOM

Dit rap trio valt de jury op! Een goede microfoonbeheersing waardoor tekst te verstaan is, 3 afwisselende stemmen, de heren zijn goed op elkaar ingespeeld. Ze hebben een positieve en prettige vibe, en een erg leuke theatrale presentatie. Teksten met inhoud, de jury ziet toekomst in deze formatie. Het trio neemt de tijd om hun verhaal te vertellen, maar tip voor de toekomst: op festivals en talentenjachten moet je wel aan je aantal minuten speeltijd houden natuurlijk… Succes! De jury houdt jullie zeker in de gaten en heeft hoge verwachtingen.

Solisten

Aanmoedigingsprijs A: Zangeres Nelle Engelsma

Dr. Cheezy and the Crackers

Aanmoedigingsprijs B: Bassist Rogier van Eck

Paradise Database

Film

Jury: Bekijk’t, Claudia Cuypers

Hoofdprijs: C7 journaal. Groep 7 van de basisschool De Catamaran (10/11 jarigen)

Deze groep heeft slim gebruik gemaakt van een bestaand format dat iedereen kent: het journaal. En dat format hebben ze goed vertaald naar de dagelijkse werkelijkheid van de school en de buurt. Er is goed nagedacht over decor, muziek en presentatie. En de onderwerpen zijn goed gekozen, serieuze onderwerpen als pesten worden afgewisseld met luchtige thema’s. De interviewers zijn erg goed en blijven zelfs professioneel als ze een beroemdheid interviewen! Maar ook in de andere interviews weten ze interessante mensen te strikken en stellen ze goede vragen. Het resultaat is een daadwerkelijk leuk en interessant school- en buurtjournaal, zelfs als je niet op de Catamaran zit.

Aanmoedigingsprijs A: Wat Weet West, Wat weet West van Politiek. Leerlingen van Cartesius Lyceum (15 jarigen)

In dit filmpje gaan scholieren de wijk in om hun buurtgenoten eens stevig aan de tand te voelen. Ze stellen simpele vragen, maar daarin schuilt juist de kracht: deze vragen kun je aan werkelijk iedereen stellen! En wat deze reportage zo goed maakt, is de montage. Daarin schuilen twee kwaliteiten. Ten eerste: ze benaderen het onderwerp objectief, vellen geen oordeel over de antwoorden (of het gebrek daaraan). Maar bovenal: in de montage schuilt humor, die al in de eerste scene goed wordt neergezet. Daardoor krijgt deze reportage een soort Man Bijt Hond-achtige kwaliteit.

Aanmoedigingsprijs B: Wenszwaard, Groep 6 van Basisschool de Catamaran (8/9 jarigen)

Deze groep heeft een fantasierijk en humorvol verhaal neergezet. Er is goed nagedacht over omgeving, kostuums en rekwisieten. De scènes zijn goed vormgegeven, met grappige dialogen. Ook hebben ze muziek goed ingezet, waardoor de sfeer van de scènes extra wordt benadrukt. Het is mooi hoe de verschillende verhaallijnen samenkomen, daarin zit een goede spanningsopbouw. Maar het allerbelangrijkst: de leerlingen spelen supergoed én hebben duidelijk veel plezier in het acteren.