Winnaars Best of the West 2013
Podiumpresentaties
Akoestische (licht versterkte) Muziek
Jury: Barbara Lourens, Wlady Podsada, Eelco Meijnen
Solisten
Hoofdprijs: Niki Verhoeven ( 15 jaar- zang /gitaar )
Zuivere zang met een mooie klank. Je durf mooi intiem te zingen met in je eigen geschreven song mooie stiltes. Je zingt met overtuiging en gepaste dynamiek. Je tekstbeheersing en inleving zijn prachtig om te zien en te horen. De jury heeft, mede door de zelfgemaakte videoclip, van je optreden genoten. Tip: besteed wat meer tijd aan je gitaarspel, zodat dit nog beter wordt.
Aanmoedingsprijs A: Sebastiaan Hageman (13 jaar- akoestisch gitaar)
Een verrassend flamenco optreden. Je speelt met de juiste techniek. Je weet de aandacht van het publiek goed vast te houden. Prima verhouding tussen de hoge melodie en basmelodieën. Overtuigende variaties. Een gedreven musicus. Tip: Hoewel je op deze gitaar een mooie volle klank produceert is een flamencogitaar op termijn zeker het overwegen waard.
Aanmoedigingsprijs B: Rayan Vroon (10 jaar – elektrische gitaar )
Niet alleen vanwege de goed opgevolgde aanwijzingen van vorig jaar, maar ook omdat je absoluut vooruit bent gegaan. Je toonvorming en gebruik van effecten doet al behoorlijk professioneel aan. Je speelt ritmisch mooi strak. Je staat zelfverzekerd op het podium. Je speelt een mooi en boeiend muzikaal verhaal in de verschillende stijlen die je beheerst. En je geniet zichtbaar van het optreden voor publiek. Prachtig dat je een ‘looper’ gebruikt als begeleiding, wellicht een volgende keer met live begeleider(s), zodat samenspel en interactie tussen de muzikanten ontwikkeld wordt.
Ensembles
Hoofdprijs: Pitou Nicolas en Django Trienes (19/20 jaar- zang en gitaar )
Pitou zingt met mooie frasering, goede klank en uitdagende melodieën. Wordt prima begeleid door Django. Functionele afwissende arrangementen met goede gitaartechniek en een mooi geluid. Een organisch geheel. Jullie eigen geschreven songs worden professioneel gebracht. Soms breekbaar dan weer stevig, met goed gedoseerde dynamiek en tekstinterpretatie. De melodica vulde het klankpalet verrassend mooi aan! Tip: Ga werken aan jullie podiumpresentatie. Je kunt ook gevoelig zingen met open ogen. Vertel iets over de inhoud van een song of wat de aanleiding was om deze te schrijven. Vergeet niet dat publiek ook komt kijken.
Versterkte Muziek
Bands
Jury: Beatrice van der Poel, Arjan van Sorge, MC Kimo
Hoofdprijs: Unbekannt (16-17 jaar)
Goede, sprankelende en overtuigende rocksterren in spe. Ze krijgen het publiek gek en zichzelf ook. Het enthousiasme straalt er vanaf. De band heeft de WestFactor! Brutale podiumbeesten die alle ruimte nemen en hun energie waarmaken in een compromisloos geluid en heftige een stageperformance
Aanmoedigingsprijs A: Dr. Cheezy and the Crackers (10-11 jaar)
De jongste deelnemers aan de bandcompetitie! Leuke presentatie, ijzeren ritmesectie, de band straalt plezier uit en de gitaarsolo getuigt van durf. Flair, brutaliteit, de jury is erg gecharmeerd van deze band en verwacht er veel van in de toekomst.
Aanmoedigingsprijs B: Plain Lazy (19-21 jaar)
Goed op elkaar ingespeeld. Fijn dat er ook Nederlands gezongen wordt. De zangeres legt veel gevoel in haar stem. De keyboardspeler vult fijn en gedegen de partijen in en de composities verdienen dikke complimenten. De presentatie was wel wat ingetogen… De duetten tussen bassist en zangeres verdienen navolging.
Solisten
Hoofdprijs: Jari Jansma (18 jaar) van de Band Stolen Bicycle
De jury is erg blij met de wederopstanding van de mondharmonica! Goede show, perfecte dosering en prachtig spel. Iemand die de blues heeft.
Aanmoedigingsprijs A: Louis Besseling (17 ) van de band DUCK
Goede interactie met de drummer, betonnen basspel en virtuoze riffs!
Aanmoedigingsprijs B: Amon Valentin (16 ) van de band Unbekannt
Goede, sprankelende sound. Met flair gespeeld. Zwaar rockende performance en natuurlijk een vet jasje!
Dans
Jury: Betty de Regt, Ubit Iskander, Kenneth Wielzen
Hoofdprijs: Beatkidzz (10-12 jaar)
Het podium is te klein voor jullie! Jullie stralen enorm veel plezier uit en hebben een sterke presentatie. Jullie laten veel stijlen zien. Met de Bollywood opening hebben jullie de jury omvergeblazen. Het is een moeilijke stijl om strak neer te zetten.
Aanmoedigingsprijs A: Lil’ Monsters (13-16 jaar)
Jullie zijn een heel leuke groep, het dansplezier spat er van af! Strak gedanst met een leuke mix van stijlen. Jullie laten ook de verschillende moods van de stijlen zien in jullie expressie. Dat is knap op deze leeftijd. Jullie zouden nog kunnen werken aan meer variatie in de opstelling. Minder tegelijkertijd hetzelfde doen en iets meer een verhaal vertellen met de choreografie.
Aanmoedigingsprijs B: Yackhalz Crew (11-15 jaar)
De reden dat jullie deze aanmoedigingsprijs krijgen komt door de originaliteit van de choreografie en dat jullie iets heel eigens hebben. Je ziet weinig crews van 4 jongens en 1 meisje. Jullie eigen persoonlijkheid bleef in het geheel overeind. Het is bijzonder om breakdance te zien met goed ruimte gebruik. Een duidelijk begin en gaaf eind. Kortom een echte choreografie! Jullie kunnen nog wel werken aan synchroniteit (gelijkheid) en iets meer zelfvertrouwen.
Solisten
Hoofdprijs: Djenna Saccoh (Swagger) ( 12 jaar)
Wat een prachtige danseres ben jij! Goede techniek en een heldere en mooie extensie in de ruimte. De choreografie past goed bij je. Je hebt oog voor details waardoor je de choreografie spannend maakt. En je hebt een stralende aanwezigheid! Tipjes van de jury: Plaats je choreografie iets meer naar voren op het podium en je mag meer contrasten (hard-zacht) laten zien. We zijn heel benieuwd hoe jij je in de toekomst zult ontwikkelen!
Aanmoedigingsprijs A: Iskander Castellanos-Sazlazar (12 jaar)
We kunnen zien dat je talent hebt en flair. Je beheerst de technieken die je gebruikt hebt in je choreografie (dub step, hip hop, popping, locking) Je hebt niet de hoofdprijs gewonnen, omdat we het gevoel hebben dat je meer kunt dan je hebt laten zien. We denken dat je jezelf misschien iets teveel conformeert aan wat nu populair is en niet laat zien wie je bent en wat je allemaal aan danstechnieken in je lijf hebt. We hopen in de toekomst meer van je te zien.
Aanmoedigingsprijs B: Tessel Borst (13 jaar)
De jury is onder de indruk van jouw lichaamsbeheersing en je beheersing van de contortion techniek. Je hebt een groot potentieel, maar dat mag nog meer ontwikkeld worden. We willen graag meer van je persoonlijkheid zien en het zou je kunnen helpen om danslessen te gaan nemen. Dan kun je kracht en souplesse samen brengen om in je dans een verhaal te vertellen met je hart.
Beeldende Kunst
Jury: Marca van der Linden, Lucienne Kleverlaan, Senad Alic, met speciale dank aan: Brenda Klick
Hoofdprijs: Jimmy Chowing (11 jaar) Individuele inzending
De jury heeft unaniem gekozen voor het portret van ‘de nachtvogel’. Vanwege de toepassing van het materiaal, pastelkrijt, en de zeggingskracht hiervan. Jimmy’s fascinatie voor wilde dieren bracht hem bij Artis Ateliers. Dit heeft een serie dieren portretten opgeleverd waar duidelijk aan te zien is dat Jimmy goed kan observeren, maar ook sfeer kan toevoegen. In zijn werk” de nachtvogel” heeft hij de vogel in zijn totaliteit neergezet met een diepe donkere achtergrond. Het spel van licht en donker en de sfeer is heel sterk. Ook het werk van de spin in het donker heeft een treffende sfeer: de spin wordt hierdoor ook eng. Hij heeft de jury heel nieuwsgierig gemaakt naar wat hij nog meer gaat doen in de toekomst. ‘Een kunstenaar in de dop en hiermee een veelbelovend talent.’
2. Aanmoedigingsprijs A: Andreas van Riet (11 jaar ) Inzending Leonardo Da Vinci school
‘Tekenen is een bijzondere ervaring en daarin kun je alles bedenken’, schreef Andreas bij zijn tekeningen. Bij de inzending van het‘ Mona Lisa’ project door de leerlingen van groep 7 van de Leonardo da Vinci school sprong hij eruit met een portret waarbij de aandacht naar de getekende handen ging. Deze waren op een karakteristieke ‘ Egon Schiele’- achtige wijze getekend. De tekenstijl en
onderwerpkeuze van Andreas heeft het niveau van een jonge volwassene. Veel van zijn werken zijn grafisch van aard en voorzien van tekst waarin ook de gedachtewereld van Andreas zichtbaar wordt gemaakt. Je kunt teruglezen en zien in het werk, maar ook aan de schetsen met aantekeningen van Andreas, dat hij een enorme drive heeft om te tekenen. Hij heeft een rijke fantasie waarmee hij nog vele kanten op kan. De jury vroeg zich af: volgend jaar een stripverhaal?
3. Aanmoedigingsprijs B: Kinderen van Amsterdam
Naar aanleiding van het gelijknamige boek van Jan-Paul Schutte dat de geschiedenis van Amsterdam laat zien vanaf 1200. De rol die het kind hierin speelt is vertaald binnen een zomerschool project uit Amsterdam West onder de regie van Daphne van Duivenboden en in samenwerking met Paul Maassen. Een bijzonder kunstproject, waar verschillende kinderen uit Amsterdam West aan hebben meegedaan. Met het doel een gezamenlijk een bouwwerk te maken, waardoor de kinderen zich kunnen verplaatsen in de geschiedenis van Amsterdam. Zowel individueel als gezamenlijk hebben de kinderen hieraan gewerkt. Het bouwwerk bestaat uit kleine verlichte kijkdozen aan de binnenkant. Deze bevatten allerleitafereeltjes die zich door de tijd heen afspelen. De buitenkant is versierd met gevelstenen en voorzien van prominente culturele plekken van de stad zoals Filmtheater Tuschinski en Theater Carré en degrachtenpanden. De artistieke vertaling van de geschiedenis van Amsterdam in dit bouwwerk vindt de jury heel boeiend. Je kunt tevens zien dat er met veel plezier aan gewerkt is. Het zou een plekje moeten krijgen in het Historisch Museum in Amsterdam.
Eervolle vermeldingen:
1. Benthe Schautt, (11 jaar) met het project van Basisschool de Bron, groep 7
Zij springt eruit met haar werk in het gezamenlijk project. Halve portretfoto’s werden hierbij aangevuld met een schildering. Benthe heeft een portretfoto /schildering gemaakt van een kind. Dit totaalportret kijkt de toeschouwer doordringend aan. Heel mooi gedaan vond de jury!
2. Asiye Ölmez ( 10 jaar ) met het project ‘ Affichekunst met een boodschap’, van de Sint
Jansschool groep 6.
Hierbij wordt op een collageachtige wijze de persoonlijke ervaringen van de leerlingen in een poster weergegeven, waarbij treffend wordt uitgedrukt wat de leerlingen leuk vinden en wat niet (goed en fout/voor en tegen). De postercollage van Asiye springt er uit met de kreet en afbeelding “Stop met pesten”.
Film
Jury: Bekijk ‘t – Claudia Cuypers
Hoofdprijs: Tonko Bossen (15 jaar)
Titel: Imaginary Skating
Tonko gebruikt in dit filmpje verschillende manieren om zijn verhaal te vertellen. Voor de opname van de eerste scène heeft hij goed nagedacht over shots en camerastandpunten. Hij maakt nog gebruik van een tekstballonnetje, maar eigenlijk vertellen de beelden het verhaal al. Vervolgens maakt hij een korte stop motion; daarin is goed nagedacht over beweging. Die is vrij vloeiend. Tonko beheerst de techniek van stop motion. Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor muziek, die wordt heel functioneel ingezet. Resultaat is een jong, snel en technisch goed filmpje!
AanmoedigingsprijsA: Ianthe en Annelore van Gool (14 jaar)
Titel: De Droom
Ianthe en Annelore hebben in dit poëtische filmpje een heel mooie, vrije sfeer neergezet. Het voelt als een coming of age roadmovie, en dat is knap, want er is geen dialoog. De shots zijn goed gekozen, en gaan over de natuur, vrijheid, vrolijkheid. Het gedicht -dat mooi is ingesproken- geeft een nieuwe lading aan die beelden. Ook over de muziek is goed nagedacht: lichte muziek, met een fijn tempo. De montage sluit daar heel mooi op aan en past naadloos in dit tempo. Het einde is wat verontrustend: dat breekt enigszins met het voorafgaande, maar kan ook worden gezien als een interessante twist.
Aanmoedigingsprijs B: Terrol Thompson en Quest Rosendaal
Titel: The First Signs of Life
Het Cartesius Lyceum had dit jaar veel inzendingen die allemaal van relatief hoge kwaliteit waren. Deze springt er wat betreft de jury uit, omdat het filmpje enorm fantasierijk is. De enorme mogelijkheden die stop motion biedt om zelf een wereld te maken, waarin mensen bijvoorbeeld kunnen vliegen of transformeren tot iets anders – die worden in dit filmpje echt verkend. En dat dan te koppelen aan het thema ‘de eerste tekenen van leven’, over iemand die de wereld creëert, dat sluit wel heel mooi aan. Ook de muziek ondersteunt het verhaal goed.
Fotografie
Jury: Norti Kowalski, Jano van Gool, Gerry Hurkmans
Aanmoedigingsprijs A: Anna Theunissen (19 jaar)
Anna laat een serie zien met zwart/wit reisreportagefotografie. Een op zichzelf staand genre; een tak binnen de fotografie met een rijke traditie van blijvende waarde. Bijna een soort oer-fotografie. Anna lijkt zich in deze serie gericht te hebben op het fotograferen van individuen, meest vrouwen, in een massa. De setting: ergens in een oosterse stad, waarschijnlijk Istanbul. Opvallend is dat de vrouwen in deze foto’s een wat getormenteerde, trieste introverte gelaatsuitdrukking hebben, terwijl de weinig mannen in de foto’s juist een soort trots en dominantie uitstralen. Is dit toeval? Anna weet hiermee in ieder geval een fraaie weemoedige sfeer over te brengen. Dat maakt deze foto’s bijzonder en als serie een eenheid. De opdracht die ze zich lijkt te hebben gegeven is goed geslaagd. Echter, de jury zou graag meer fotografische kwaliteiten als die van beeld, kadering, licht e.d. terug willen zien in de foto’s. Juist omdat die elementen samen met het intrigerende onderwerp onmisbaar zijn om een sterke foto op te leveren. Graag wil de jury Anna stimuleren door te gaan met kijken, zoeken en vastleggen, maar daarbij ook alle beeldende mogelijkheden van de fotografie te benutten. Anna heeft een onmiskenbare ‘drive’ en talent.
Aanmoedigingsprijs B: Zita Leemans (16 jaar)
Zita’s inzending bestaat uit een kleurige verzameling van verschillende foto’s met als overeenkomst dat er in elke foto ‘water’ voorkomt. Zita laat met haar foto’s zien dat ze goed kijkt, daarbij veel mooie dingen om zich heen ziet en wil vastleggen. De jury is gecharmeerd door haar ‘open’ blik en manier van kijken. Maar ze zou zichzelf wellicht toe moeten staan meer richting te geven aan wat ze wil laten zien. De foto’s die ze heeft ingestuurd hebben behalve het onderwerp ‘water’ weinig onderlinge samenhang. Er zitten wel een paar heel mooie foto’s tussen; zoals het onscherpe beeld door waterdruppels
gefotografeerd dat daardoor een mysterieuze spanning krijgt. Of die van het schip dat van half onder water is gefotografeerd en een filmische sfeer heeft. De jury zou Zita willen aanmoedigen te blijven kijken zoals ze doet en daarna meer gericht te zijn op wat ze uiteindelijk wil laten zien. Zita is een bijzonder en creatief talent met een brede blik.